گزارش مختصر رسانه های ژاپن
اگر رسانه های جمعی را یکی از شاخصه های توسعه فرهنگی محسوب کنیم. رسانه های جمعی در ژاپن بسیار مورد توجه مردم این کشور می باشند. که در اینجا در سه گروه به بررسی مختصر آنها می پردازیم:
الف- رسانه های شنیداری و تصویری( رادیو و تلویزیون ):شبکه های تلویزیونی اکثرا با سرمایه گذاری شبکه های رادیویی ایجاد شده اند و علاوه بر شبکه های داخلی کانال های تلویزیونی از طریق ماهواره و بصورت کابلی در دسترس مردم ژاپن می باشند. در ژاپن 6 شبکه تلویزیونی سراسری مهم وجود دارد:
1- شبکه تلویزیونی NHKکه یک شبکه پخش عمومی است که از طریق « حق تماشاگر»، بودجه اش تامین می شود. بدین نحو که تمام خانواده های ژاپنی که از تلویزیون استفاده می کنند سهمی را در قبوض جهت تامین هزینه شبکه NHKپرداخت می کنند. این شبکه عمدتا بیطرف و حتی از ذکر برند (اسامی تجاری) کالاها خودداری می کند و دارای دو کانال تلویزیونی غیر کابلی آزاد عمومی و آموزشی می باشد.
2- شبکه تلویزیون نیپون (NTV) که وابسته به روزنامه یومیوری شیمبون می باشد.
3- سیستم پخش توکیو (TBS) که وابسته به روزنامه ماینیچی شیمبون می باشد.
4- سیستم شبکه فوجی (FNS) که وابسته به روزنامه سانکی شیمبون می باشند.
5- تلویزیون آساهی، که وابسته به روزنامه آساهی شیمبون می باشد.
6- شبکه تلویزیونی توکیو (TXN) که با روزنامه نیهون کیزای شیمبون مرتبط است
شبکه های رادیویی:
رادیو AM: 1- رادیو NHK1و رادیو NHK2 2- شبکه رادیو ژاپن (JRN) –ایستگاههای مهم: رادیو TBS
3- شبکه رادیو ملی ( NRN) –ایستگاههای مهم: پخش فرهنگی ژاپن و سیستم پخش نیپون
4- رادیو نیکی (Nikkei) ایستگاه موج کوتاه مستقلی است که در دو کانال سراسری برنامه پخش می کند.
رادیو FM:1- NHK-FM 2- شبکه FMژاپن (JFN) 3- لیگ FMژاپن- شرکت J-Wave
4- شبکه مگا- اینترویوو FM(InterFM)
ب- رسانه های مکتوب
روزنامه ها –روزنامه های ژاپن در رتبه اول پرتیراژترین روزنامه های جهان می باشند و این بیانگر نقش مهم آنها در شکل دهی افکار عمومی ژاپن و توجه مردم این کشور به روزنامه ها می باشد. مهمترین روزنامه های ژاپن در سطح ملی بشرح زیر می باشد:
1- یومیوری شیمبون: گرایش محافظه کارانه دارد. از نظر تعداد شمارگان با 9 میلیون نسخه در روز در رتبه اول روزنامه های منتشره این کشور قرار دارد. روزنامه یومیوری قرارداد ویژه ای با روزنامه تایمز (The Times) دارد و وابسته به تلویزیون نیپون می باشد.
2- آساهی شیمبون: گرایش پیشرفت گرایانه دارد. از نظر تعداد شمارگان با 7 میلیون نسخه در روز در رتبه دوم می باشد. این روزنامه به مواضع ضد امریکایی و طرفداری از چین معروف است و وابسته به تلویزیون آساهی است.
3- ماینیچی شیمبون: گرایش پیشرفت گرایانه دارد. با حدود 4 میلیون نسخه در روز در رتبه سوم روزنامه های این کشور از نظر شمارگان قرار می گیرد. این روزنامه وابسته به سیستم پخش توکیو (TBS) می باشد.
4-نیکی شیمبون: این روزنامه اقتصادی به سبک روزنامه وال استریت ژورنال است. رویکرد محافظه کارانه و گرایشات راست مرکزی دارد. این روزنامه با حدود 3 میلیون نسخه در روز در رتبه چهارم از نظر شمارگان قرار می گیرد. این روزنامه به تلویزیون توکیو ( TV Tokyo) وابستگی دارد.
5- سانکی شیمبون: این روزنامه گرایشات واپسگرایانه، طرفدار امریکا و ضد چین را دارد و حدود 2 میلیون نسخه در روز منتشر می شود. این روزنامه به شکبه تلویزیونی فوجی وابستگی دارد.
ج –رسانه های جدید شبکه های اجتماعی
در ژاپن حدود 118 میلیون نفر تا سال 2017 به اینترنت دسترسی داشته اند که این شامل 94 درصد مردم این کشور می گردد. شبکه پیام رسان لاین که مشترکا توسط ژاپن و کره جنوبی ایجاد شده است در این کشور رواج بیشتری دارد. همچنین استفاده از شبکه های فیس بوک، اینستاگرام و توئیتر مرسوم است. بطور کلی در ژاپن تعداد مشترکان روزنامه ها رو به کاهش است و انتظار می رود که این روند ادامه یابد، زیرا که جوانان این روزها بیشتر تمایل به خواندن اخبار از طریق اینترنت و گوشی های هوشمند دارند و علاقمندی کمتری به مطالعه رسانه های کاغذی نشان می دهند.
به روز رسانی 970315